1000 ,- IGEN FÖR FRI FRAKT!

KLÄNNINGAR
HURTIG LEVERANS
GRATIS FRAKT ÖVER kr. 1000,- sek
Till kassan
Summa: 0

Meny

Logga in

Kundvagn / 0 produkter

Kundvagnen är tom

Inte säker på var du ska börja?
Se våra nyheter
SUMMA 0 SEK
KLÄNNINGAR | HURTIG LEVERANS | GRATIS FRAKT ÖVER kr. 1000,- sek

Kroppsform – hur klär man sig efter sin kroppsform?

Kroppsform är något som man ibland pratar om i samband med styling. Det beror nämligen på att många plagg är utformade efter olika kroppstyper. 

Det är alltid kul att lära känna sig själv bättre och hitta härliga drag som man kan framhäva genom kläder. Viktigast är dock att du känner dig bekväm i de kläder du bär. Om du är nyfiken på att lära dig mer om hur du klär dig efter kroppsform, hittar du allt du behöver veta i detta inlägg! 

Vad är en kroppsform? 

Din kroppsform har du livet ut, oavsett vikt och längd. Alla kroppar är unika på olika sätt, men man kan ofta dela liknande drag med andra. Kroppsformer utmärker sig främst genom att man urskiljer dessa drag. Genom att veta vilka drag man har, kan det bli enklare att hitta kläder som känns sköna och sitter bra. 

Vilka olika kroppsformer finns det?

Det finns oändligt många olika kroppsformer! Alla kroppar är unika – det finns inte en enda kropp som ser exakt likadan ut som en annan. Men, de flesta brukar luta mer åt en viss form med mer eller mindre tydliga drag. Här har vi listat några av de vanligaste kroppsformerna och dragen: 

Konformad 

En konformad kroppsform kan även kallas päronformad kroppsform ibland. Utmärkande är att höfterna är bredare än axlarna. Ofta kan låren och rumpan vara fylliga och axlarna lätt sluttande nedåt. 

Om du har en konformad kropp kan det vara fint balansera höfterna och axlarna. Använd gärna plagg och detaljer med mer volym på överkroppen. Plagg med tydlig midja brukar fungera bra på din kroppstyp. 

Brukar ofta passa bra i: 

 • Båtringningar och andra breda halsringningar
 • Breda axelband
 • Axelvaddar, puffärmar och volanger på överkroppen
 • Plagg med tydligt markerad midja, exempelvis omlottklänningar och A-linje klänningar med midja

 

Kilformad 

Kilformade kroppar brukar utmärkas av en bred överkropp. Ofta är axlarna det bredaste partiet, och både midja och höft är smalare än axelpartiet. 

Om du har en kilformad kropp kan du styla med kläder som balanserar axlar och höfter. Något som kan vara fint är att använda kläder som har vidd nedtill. Testa gärna vida eller utsvängda klänningar, alternativt byxor med lite bredd. 

Brukar ofta passa bra i: 

 • Styva tyger som har en fin struktur
 • V–urringningar på överdelar
 • Plagg med volym runt och under höftpartiet
 • Långa jackor och kavajer

 

Rund 

En rund kroppsform kallas även äppelformad kropp. Denna kroppstyp har härligt runda former på hela överkroppen, utan tydlig midja. 

Din kroppsform brukar göra sig bra i tunika eller klänning som sitter åt lite precis under bysten. Styla med ett par byxor eller strumpbyxor som visar mycket av formen på dina ben. 

Brukar ofta passa bra i: 

 • Djupa urringningar 
 • Långa kavajer och jackor 
 • Klänningar med empireskärning – en lätt markering precis under bysten
 • Kläder med ledig passform, utan att det blir oversize
 • Axelvaddar och andra plagg som skapar raka linjer runt axlarna

 

Timglas  

Denna kroppsform brukar ge ett kurvigt intryck, med markerad midja och mer eller mindre samma mått över axlarna som höften. 

Något som brukar vara fint är att framhäva midjan på ett eller annat sätt. Omlottklänningar med knytning i midjan är något som brukar klä timglasformen bra. Har du en rak klänning kan du testa att lägga till ett bälte i midjan. 

Du kan också passa bra i klänningar som sitter rätt tight mot kroppen. 

Kläder och detaljer som passar denna kroppsform:

 • Enkla modeller med mjuka former och mönster
 • Kläder som framhäver midjan
 • Klänningar som har en smal passform
 • Jackor och koftor som går ner till höften

Rak 

Med en rak figur har du ungefär samma mått över byst, midja och höft. 

Testa gärna plagg som har lite olika former. Det kan vara fint att använda mycket detaljer, som sjalar och bälten, för att framhäva olika delar av din kropp. Ett bälte i midjan eller på höften passar ofta din kroppsform bra! 

Kläder och detaljer som passar denna kroppsform: 

 • Lager på lager som skapar olika nivåer i tygerna
 • Lätt A-formade klänningar med lätt framhävd midja
 • Alla typer av urringningaar
 • Olika accessoarer och detaljer

Hur vet jag vad jag har för kroppsform? 

För att hitta din kroppsform kan du titta dig i spegeln och se om du hittar några former eller utmärkande drag. Det finns inga givna mått som visar vilken kroppsform du har, det handlar mer om kroppsbyggnad. 

Om du inte hittar något tydligt och utmärkande drag från ovanstående exempel, kan du vara mitt emellan två kroppsformer. Det är inte alls ovanligt! Då är det bästa att testa sig fram och se vilken kroppsform du känner igen dig mest i. Prova olika plagg och styla med detaljer efter de kroppsformer som du ligger nära.

Tips och tricks 

Det finns några tips och tricks som man experimentera med när man ska styla sig efter kroppsform. 

 

Lägg till detaljer

Inte nog med att du får en härlig skjuts genom att välja kläder som framhäver din fina drag, du kan ta det steget längre genom att lägga till detaljer och accessoarer. 

Vill du framhäva midjan? Prova en rak klänning och lägg till ett brett skärp i midjan. 

Vill du dra blickarna till ditt axelparti? Sjalar är en detalj som kan addera både färg och en lite fylligare känsla runt axlar och hals. Du kan även klä dig i en kavaj med axelvaddar, för att skapa en skarp linje som framhäver dina axlar.

Är du sugen på att ge dina ben lite fokus? Välj ett par strumpbyxor i en härlig färg.  

Se till helheten

Enstaka plagg kan göra mycket, men det är helheten som skapar en outfit som får dig att skina! Testa hela din outfit tillsammans, inklusive accessoarer och smycken. På så sätt både ser och känner du om det är något som fattas eller bör bytas ut. 

Hitta modeller som passar extra bra

Genom att testa dig fram, kan du hitta klädmodeller som passar din kropp extra bra. Känner du exempelvis att klänningar med smal passform ger dig en fin figur? Eller känner du dig alltid extra fin i skjortklänningar? Då kan du söka på den specifika modellen när du letar kläder. Hos oss kan du filtrera klänningarna på olika former, vilket gör att du smidigt kan kolla igenom dina favoriter. 

Vi på KO:KO hjälper dig också med att hitta rätt storlek. Använd gärna vår guide och kalkylator som hjälper dig att hitta rätt modell och storlek. Skriv in dina mått så ger vi förslag på storlek. Filtrera sedan på modeller som passar din kroppsform. 

Kom ihåg – du väljer själv om du vill klä dig efter kroppsform eller inte, detta är som sagt bara inspiration!